Delaració de la casa Sobias com a Bé Cultural de Interès Nacional

25/09/2017

Es redactarà una memòria històrica, arquitectònica i una diagnosi de l'estat de conservació.

 

El primer apartat de memòria històrica tindrà l’objectiu de precisar els fets històrics i esdeveniments vinculats amb l’edifici, des de la seva construcció i ús fins al seu abandó i posterior reconstrucció. La documentació històrica permetrà datar cadascuna de les etapes i entendre la utilització dels espais, sumat als esdeveniments que visqué la família propietària, que han influït en la seva evolució.

En segon apartat, memòria arquitectònica, es descriuran en detall els valors arquitectònics, artístics i culturals de l’immoble, un dels exemplars més notables de l’arquitectura civil catalana d’estil romànic. Es va construir al segle XIII com un hospital i al segle XVII va passar a mans dels marquesos de la Floresta. A finals del s.XIX va entrar a l’abandó i es va degradar progressivament fins que l’any 1940 va ser derruït i les pedres es van guardar al cementiri de la ciutat. El 1955 l’immoble fou reconstruït sota les ordres de l’arquitecte Alexandre Ferrant Vàzquez i a partir de les pedres originals que es conservaven. De l’interior, malauradament, no se’n conserva res.

En aquest apartat s’analitzarà en detall la documentació històrica de visites d’obra de l’arquitecte Alexandre Ferrant per tal de determinar les decisions adoptades per a la conservació dels elements originals i interpretació del volum de l’immoble original. Tot i no conservar-se l’interior de l’immoble, la memòria arquitectònica explicarà l’ús originari dels espais a partir de referències històriques.