- Inici>
- Intervencions>
- Patrimoni arquitectònic>
- DIAGNOSI DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC DEL BISBAT DE TORTOSA
DIAGNOSI DEL PATRIMONI ARQUITECTÒNIC DEL BISBAT DE TORTOSA
(Terres de l'Ebre)
El projecte encarregat pel Departament de Cultura de la Generalitat planteja analitzar i posar en relleu l'estat actual de les esglésies, els monestirs i altres immobles del patrimoni arquitectònic religiós del sud de Catalunya.
-
Redacció del projecte:
- Fortià arquitectes
-
Director de l’equip redactor:
- Josep Maria Fortià, Adela Geli
-
Final d'obra:
- 2019
-
Col·laboradors:
- Dani Blanc, arquitecte tècnic; Anna Cucurull, arquitecta tècnic; Xavier Busquets i Gerard Moradell, estudiants d'arquitectura.
-
Promotor:
- Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura
A finals del 2018 hem dut a terme el treball de la Diagnosi i Anàlisi del Patrimoni Arquitectònic del Bisbat de Tortosa a les terres de l'Ebre. En aquest treball, que ens ha estat encarregat per part del Departament de Cultura de la Generalitat, hem analitzat i posat en relleu l'estat actual de les esglésies, els monestirs i altres immobles que conformen aquest important patrimoni arquitectònic religiós del sud de Catalunya.
D'un total de 95 monuments hem dut a terme un estudi detallat de la seva estructura, els elements constructius i l'estat de conservació. Les esglésies d'aquest territori corresponen majoritàriament al mòdul d'església de planta-saló, amb coberta de cairats de fusta i sostres de volta ceràmica interiors.
S'han fet en total unes 30 visites a monuments del Bisbat, repartits entre 5 comarques: El Baix Ebre, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre i el Priorat. De cada monument s'ha aixecat una planta esquemàtica i s'ha pres nota de les seves característiques i patologies més importants. S'han estudiat edificacions d'un valor extraordinari com la catedral de Tortosa, exemple destacat del gòtic del s.XIV a Catalunya, els Reials Col·legis de Sant Mateu i Sant Miquel, un dels pocs exemples d'edifici civil renaixentista català, el convent de Sant Salvador a Horta de Sant Joan un edifici monàstic de primer ordre o l'església de l'Assumpció de Gandesa, un cas singular de basílica de planta-saló aixecada sobre els vestigis d'una nau gòtica.
El treball ens ha permès conèixer de primera mà els sistemes constructius i les tipologies arquitectòniques al llarg dels segles d'aquest patrimoni i hem pogut establir una sistemàtica d'anàlisi constructiu i estructural que ens serà d'utilitat en altres treballs sobre el llegat de l'arquitectura monumental que emprendrem des del despatx en un futur.