INTERVENCIÓ AL BARRI VELL DE FIGUERES

A finals del mes de maig de 2020 s'han finalitzat les dues fases de les obres de rehabilitació d'un edifici històric a la Plaça de les Patates a Figueres. En aquestes dues fases s'han rehabilitat les façanes i s'ha consolidat tot l'edifici.

0
 • Redacció del projecte:
  • Fortià Arquitectes
 • Director de l’equip redactor:
  • Josep Maria Fortià
 • Final d'obra:
  • 2021
 • Col·laboradors:
  • Adela Geli, arquitecta; Roger Soler, arquitecte tècnic; Marc Simón, enginyer; Roser Samaniego, càlcul estructural; Xavier Raya, arquitecte; David Masbernat i Xavier Busquets, estudiants d'arquitectura.
 • Promotor:
  • Cornell-Pato SL

 

El nucli antic de la ciutat de Figueres reuneix un conjunt d'edificis del s. XIX i XX amb una important presència arquitectònica. En un d'aquests edificis es planteja l'última intervenció de Fortià Arquitectes.

La intervenció consisteix en la rehabilitació d'un edifici en cantonada, a la finca on hi havia un local emblemàtic de la ciutat, el Cafè del Barri Vell.

Els clients han proposat destinar la planta baixa a bar-restaurant i habitatges d'us turístic a la resta de plantes. La proposta que estem treballant desde el despatx planteja la rehabilitació de l'estructura històrica de l'edifici, a base de bigues de fusta i revoltó ceràmic. En una primera fase es rehabilitaran íntegrament les dues façanes, de gran presència urbana, al carrer Muralla i la plaça de les patates. Es recuperarà el revestiment original en planta baixa, un carreuat tradicional i es rehabilitaran les façanes amb morters de calç, serralleries i altres elements de l'arquitectura de l'època.

La rehabilitació de l'edifici contempla la consolidació de l'estructura original de bigues de fusta i murs de pedra, una nova volumetria de coberta i l'adequació de la planta baixa com a espai comercial. A nivell d'usos es crea un conjunt de 14 nous apartaments turístics amb una superfície mitjana de 55m2 amb condicions totals d'accessibilitat i d'habitabilitat.

Les obres de intervenció en les dues façanes: Plaça de les Patates i Carrer Muralla han finalitzat en data del 15 de novembre de 2018. Els treballs de restauració dels elements de façana, amb les serralleries, els elements d'obra i l'estucat tradicional de morter de calç han obtingut una valoració general molt favorable.

El juny de 2020 han finalitzat les obres de la Fase 1. Consolidació estructural i coberta de l'edifici. Amb aquesta obra es tanca la reforma a nivell constructiu i estructural de l'edifici, a l'espera de la Fase 2 que haurà d'abordar l'adequació de tots els espais interiors per tal d'habilitar-los per al seu ús residencial. El destí final de l'edifici, segons projecte bàsic redactat és el de donar cabuda a 14 apartaments d'ús turístic repartits en 4 diferents plantes així com 2 locals comercials a la planta baixa.

Les obres de la Fase 1 s'han conclòs amb una actuació emblemàtica: la recuperació del portal històric que dóna a la plaça i que és una imatge icònica i un referent en el paisatge urbà de la ciutat. La porta ha estat objecte d'una acurada restauració per part del taller de fusteria artesanal Genoher de Vilanna, que ha recuperat la textura, el color i els ferratges originals d'aquest element emblemàtic. 

 

Fortià Arquitectes

En línia

Fortià Arquitectes

Hola! 👋 En què et podem ajudar?

15:53