PROJECTE DE TURISME RURAL AL MAS MARUNY (LA BISBAL D'EMPORDÀ)

El Mas Maruny és un edifici històric i patrimoni familiar rellevant al nucli rural de Sant Pol, a la Bisbal d'Empordà. La propietat vol endegar el projecte Turisme Rural al Mas Maruny, per tal de posar en valor i dinamitzar aquest patrimoni històric.

0
  • Redacció del projecte:
    • Xavier Raya, arquitecte
  • Director de l’equip redactor:
    • Josep Maria Fortià i Rius
  • Direcció facultativa:
    • Josep Maria Fortià i Rius
  • Direcció d’execució:
    • Roger Soler
  • Col·laboradors:
    • Enric i Marc Simón, enginyer de instal·lacions
  • Promotor:
    • Josep Ullastre
  • Pressupost:
    • 220.000,00€

La intervenció vol posar en valor el conjunt global a l'entorn del Mas, posant en joc diferents elements en una nova relació d'usos i formes entre ells. A una escala territorial, els espais naturals i explotacions forestals de la familia, d'altra banda l'edifici històric del Mas Maruny destinat a Museu de la vida rural i finalment a partir dels nous usos i formes de les implantacions de les darreres decades, basades en l'explotació agropecuària i la industria artesanal.

L'actuació a nivell urbanístic i territorial es planteja a tres escales i en tres fases consecutives:

 

Avantprojecte del Mas Maruny i el conjunt d’edificis que el conformen.

Cal fer un document a gran escala que posi en valor les diferents peces construïdes que conformen el Mas ( Casa vella, Casa nova, garatges i porxo, ala nord-est, caseta de l’era ) i els espais exteriors vinculats ( camp del mas, era, camps agrícoles,...) .

 

MASOVERIA TIPUS

El mòdul bàsic de masoveria es repeteix per a l’interior dels quatre allotjaments, amb petites variacions al mòdul del final del volum.
Es concep un allotjament tipus de dúplex diàfan, planta lliure i doble espai a l’entrada per a donar sensació d’amplitud amb visuals creuades. S’evita la compartimentació de les estances, excepte el bany, el qual s’encabeix sota l’escala.
La materialitat de la reforma es projecta amb solucions d’obra ceràmica, rememorant el passat ceramista de la propietat i la tradició de la ceràmica de la Bisbal. S’aposta per a deixar-la vista a diferents punts, així com projectar mobiliari fixe d’obra.
Amb un forjat d’obra nova d’estructura metàl.lica i entrebigat ceràmic es distribueix a la planta pis una habitació doble oberta. Aquesta disposa d’espai per a poder encabir a part del llit doble, tant una taula de treball com de la resta de necessitats del programa d’ús: armari tipus obert, tauletes de nit amb punt de llum i endoll, bancada d’obra, etc.
A la planta baixa hi ha l’espai d’estar-menjador-cuina, amb mobiliari fix d’obra ceràmica per a formar un parell de bancades (una d’elles convertible a llit individual) i el taulell de cuina equipat (fogons, pica, nevera, etc.). Sota de l’escala s’hi encabeix el bany, separant l’inodor i la dutxa amb una divisòria de vidre practicable.
Aquest espai únic en planta baixa es relaciona amb l’exterior per ambdues façanes, podent gaudir de sortida directa, tant a la terrassa privada a sud, com al jardí comunitari de les masoveries a nord.