INTERVENCIÓ EN LA XII TROBADA DE PEDRA SECA I ARQUITECTURA TRADICIONAL (APSAT) SOBRE L'ACTUACIÓ AL CASTELL DE LA TRINITAT DE ROSES

23/10/2023

Aquesta Trobada, que ha tingut lloc del 19 al 22 d'octubre a Cadaqués, ha debatut les intervencions i els criteris d'actuacions en pedra seca i arquitectura tradicional.

Al llarg dels 4 dies de la Trobada es varen exposar diferents ponències i comunicacions a l'entorn dels temes de la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional. La trobada es va desenvolupar en tres àmbits diferenciats. L'àmbit 1 anomenat Patrimoni: Catalogació, paisatge, conservació i llengua va arrencar amb la intervenció de l'arquitecte Toni Gironès, que va exposar el seu treball de tesi "La peninsula del Cap de Creus, una cartografia en el temps". L'àmbit 2 titulat "Educació formal i no formal" la va encetar l'arquitecta Itziar González amb la presentació "Identitat, patrimoni, participació i ciutadania". Finalment l'àmbit 3 dedicat a l'arquitectura tradicional es va iniciar amb una ponència de l'equip GRETA sobre el treball de camp realitzat al Cap de Creus. 

En l'àmbit 3 hi varen participar arquitectes i altres professionals vinculats a la intervenció en el Cap de Creus i al nucli urbà de Cadaquès. Cèlia Mallafré, arquitecta vinculada a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va exposar el treball fet a les barraques de pedra de la Fatarella i als Forns d'Oli de Riba-roja d'Ebre. Per la seva banda l'arquitecte Pep Baró, va exposar les intervencions amb pedra seca fetes des de l'oficina de Collserola a la ciutat de Barcelona. L'arquitecte Sergio Coll, també vinculat a la URV va exposar l'estudi tèrmic i la generació de residus a les barraques del Delta de l'Ebre. També va intervenir l'arquitecte Marc Arnal autor d'un treball de tesi sobre l'arquitectura moderna de Peter Harnden i Lanfranco Bombelli a Cadaqués. 

Des del nostre despatx professional varem presentar una comunicació sobre el projecte i la intervenció en els entorns del Castell de la Trinitat a Roses (Alt Empordà). La presentació va anar a càrrec de Pep Fortià i Raimon Bustos, arquitectes. 

El projecte, amb un pressupost total de 258.000 €, s'inscriu en el marc del Projecte d'Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) aplicat al patrimoni històric i cultural de Roses.

- L’objecte d’aquest projecte és:

- Recuperar i rehabilitar el patrimoni arquitectònic tradicional dels marges de conreus de pedra seca i el paisatge amb cultius de vinya i olivera ubicats al peu del Castell de la  Trinitat

- Potenciar l’arquitectura defensiva del municipi, recuperant el camí que unia les dues fortificacions de la Ciutadella i del Castell de la Trinitat i proposant per a la visita pública els    búnquers de defensa de la postguerra existents actualment a la part baixa del castell.

- Incidir en la percepció del castell i del litoral rosinc amb la creació d’uns camins exteriors que facin possible un recorregut per l’entorn amb noves visuals cap a la fortificació i cap el litoral del lloc.