PROJECTE DE INTERVENCIÓ EN EL PONT DEL CARRASUT A LLÍVIA
El Museu de Llívia, a la Cerdanya ens ha encarregat a Fortià Arquitectes el projecte de consolidació d'aquest element d'arquitectura tradicional i l'arranjament del seu entorn.
El Pont del Carrasut es troba a l'entorn del nucli de Llívia, sobre el riu de Targasona i a prop del barranc del Ferro. Es tracta d’un petit aqüeducte que recull les aigües que provenen d'una sèquia excavada sobre la roca, uns quants metres riu amunt.
L'estructura d'aquest element es basa en pedra local sense desbastar, pràcticament fet amb la tècnica tradicional de la pedra seca. Només a la part superior, la zona per on circula l'aigua, està recoberta de morter. El pont, d'una amplada d'un metre, consta d'un sol arc de mig punt i una alçada de 2,55 m. Aquesta construcció, que inclou a la part superior un canalo de pedra, servia per al regadiu de conreus disposats en feixes.
Actualment aquesta estructura de pedra seca ha sofert algunes patologies que l'han deformat i li han fet perdre part del seu caràcter. La geometria de l'arc s'ha perdut i també s'hi han fet algunes intervencions impròpies que han malmès els seus valors. La intervenció patrimonial que ara es planteja proposa restituir l'ús integral de la tècnica tradicional de la construcció dels margers al Pirineu, aixi com la recuperació de la geometria i les formes originals d'aquest element tradicional.
El Pont del Carrasut forma part d'un dels conjunts arquitectònics corresponents a l'agricultura tradicional que ens donen notícia de la utilització intensiva que se'n feia en les terres de conreu durant una època que l'única font de riquesa i de subsistència de la Vila de Llívia era l'agricultura i la ramaderia.