SESSIÓ INFORMATIVA SOBRE PLANEJAMENT URBANÍSTIC A LES GARRIGUES ALTES

14/09/2023

El passat 26 de setembre va tenir lloc a l'Ajuntament del Soleràs la presentació del procès participatiu de l'Avanç del Pla Urbanístic Supramunicipal. Aquestes setmanes s'estan fent els tallers de participació en els 8 pobles.

 

La sessió informativa es va dur a terme el dimarts 26 de setembre a les 19:30. Després d'una benvinguda per part de l'Ajuntament i del Departament de Territori de la Generalitat intervindran Josep Maria Fortià i Xavier Busquets, arquitectes de l'equip redactor i posteriorment Anna Martín responsable de la participació ciutadana d'aquest document. En aquest procés participatiu es proposen 8 sessions de taller i de debat amb persones i entitats del territori. S'han fet les 8 sessions en tots i cadascun dels municipis implicats: Bovera, Bellaguarda, Granyena de les Garrigues, La Granadella, El Soleràs, El Cogul, Juncosa i Els Torms.

En el passat mes de juliol per part del nostre equip redactor hem près contacte amb els 8 Ajuntaments que seran la base d'aquest treball urbanístic: Bovera, Bellaguarda, Granyena de les Garrigues, La Granadella, El Soleràs, El Cogul, Juncosa i Els Torms.

En cadascún dels Ajuntaments hem tingut entrevistes i reunions amb els alcaldes i arquitectes municipals seguides d'un recorregut detallat pel nucli urbà. L'objectiu d'aquest treball és redactar l'Avanç del Planejament Urbanístic Supramunicipal que abasti aquests 8 nuclis.

Els grans temes que s'han debatut al llarg d'aquestes jornades de treball son: la precarietat de les tipologies arquitectòniques dels nuclis, el caràcter bàsicament agrícola de la població que condiciona els usos i les formes dels habitatges, la complexitat de les infraestructures de comunicació i el model territorial que conformen el conjunt de municipis de les Garrigues Altes.

Ens han captivat les cases tradicionals amb dovelles de pedra, murs de tàpia i ràfecs ceràmics així com la bellesa del barroc popular de les esglésies. D’altra banda aquest patrimoni fràgil està en risc pel canvi en les formes de vida, el declivi de l’arquitectura i la tendència al despoblament de la zona.