X TROBADA DE LA PEDRA SECA AL PINÒS (ALACANT)

22/10/2019

Josep Maria Fortià convidat al Curs - X Trobada de la Pedra Seca celebrada del 18 al 20 d'octubre al Pinòs (Baix Vinalopó, Alacant).

 
Aquest cap de setmana Josep Maria Fortià va estar al Pinós ( Alacant ) a la X Trobada de la Pedra Seca, aquest cop organitzada per l’APSAT juntament amb la Universitat d’Alacant. El diumenge Josep Fortià va fer com a Secretari de l'Associacio per la Pedra Seca i l'Arquitectura Tradicional la cloenda de les Jornades juntament amb l’alcalde del poble, sr. Làzaro Azorín, .
 
Dies molt intensos i la organització va ser impecable. En primer lloc cal destacar les mirades diverses que s’hi varen escoltar: d’una banda, la diversitat en els diferents territoris sobretot els de parla catalana . Donava gust sentir els accents dels “paredadors” de  València, els margers de les Illes i els de la pedra seca catalans. En segon lloc, la mirada des de les diferents disciplines: arquitectes joves com la Ivana Punsoda , de Castelló o en Sergio Coll i la Cèlia Mallafré  , que donen classes a l’Escola d’Arquitectura de Reus, margers joves com en Lluc Mir de les illes o en Roger Solé, de Osona i que és un dels nostres docents de GRETA. També hi varem sentir arqueòlegs que han intervingut en estructures de pedra seca , ambientòlegs o tècnics de turisme que proposen programes d’experiències amb els paisatges de la pedra seca.
 
Una altra mirada interessant va ser la de les arts . Varem tenir als vespres actuacions musicals de grups del Baix Vinalopó , uns nois que feien música amb pedres i ampolles de ví i una visita teatralitzada als cucos i marges de pedra del nucli. Tot plegat molt interessant i que em va donar idees de cara a potenciar les nostres experiències de GRETA. 
 
També es va poder comprovar cóm GRETA ha traspassat fronteres i ja se’ns coneix a llocs com el principat d’Andorra o al País Valencià. Els andorrans estan plantejant de venir a fer algun dels móduls de GRETA i des de Castelló de la Plana un parell de tècnics em varen demanar cóm aconseguir el llibre i cóm poder associar-se a GRETA.
 
A nivell de contactes immediats, en Sergio Coll, arquitecte valencià establert a Reus i professor de l’Universitat Rovira i Virgili, està ja implementant un mòdul d’arquitectura tradicional en el programa dels estudis d’arquitectura a l’Escola de Reus. Podria ser un possible precedent a tenir en compte per proposar a l’Universitat de Girona.
 
En la cloenda de Josep Fortià de les Jornades va posar èmfasi en que a partir de la XI Trobada, que es farà el 2021 a Mora la Nova ( Ribera d’Ebre) serà la Trobada de l’Arquitectura Tradicional i la Pedra Seca i per tant podem començar a abordar també els temes més propers a GRETA, més enllá de la pedra seca. Tothom en principi va semblar favorable a aquest canvi d’enfoc, que obrirà les Jornades a un públic molt més ample.