Can Sopa's rehabilitation, in Sant Gregori

0
  • Project dossier written in:
    • September 2010
  • Writting team director:
    • Josep Maria Fortià, PhD architect.
  • Collaborators:
    • Arnau Blancafort, technical architect; and Blanca Borràs, student
  • Promoter:
    • Jordi Aymerich
  • Budget:
    • 883.730,19€

The present preliminary plan satisfies to the needs to realize a director plan for the integral rehabilitation of the Mas de Can Sopa. This one raises the possible phases of execution and an approximate budget of these.

The Mas de Can Sopa building constitutes a singular element of visual milestone in the Sant Gregori municipality , with outstanding views over the landscape of Sant Medir and the Far cliffs in Les Guilleries.

 The house, inhabited until recently, has a total built surface of 721,  00 m² per plant, a L-shape and a height of 10,80 m. It is divided in three different floors.

It is unknown the date of construction, though the structures found in the ground floor remember to the walls of masonry of the XVII or XVIII centuries. Possibly the mas is a fruit of a series of successive stages of construction which one from an original enclosure of ashlars of stone it has been growing up in height and for the addition of elements. 

 The facades are made of river pebbles and partially coated and unpainted.  The cover is inclined, with Arabic tiles and a saddle roof. The house has a system of illumination and an own well. The access takes place from an unpaved road.

A fence delimits an interior court dominated by a barn with a circular pillar of stone and a traditional roof.

 The interpretation of the building foresees his adequacy for the use as one-family housing adapted to the daily needs of the current life and is structured in four different phases.

The intervention of the fronts combines the maintenance of the own composition of the typology house with narrow openings, and the offer of new windows in the east front, where the historical component is less important and at the same time, the character of the day zone asks for diaphanous spaces and abundant light.